Kiedy odkryłeś, że gotowanie to coś dla Ciebie?
AJ: Gotowanie pasjonuje mnie od dwóch lub trzech lat.
Dlaczego to robisz?
AJ: Czerpię z tego radość np. gdy poprzez moje gotowanie mogę sprawić, że inni się uśmiechają i smakuje im to co udało mi się przygotować.
Dzięki telewizji można oglądać różne programy kulinarne takie jak Kuchenne Rewolucje. Ty oglądasz jakieś?
AJ: Tak. Z przyjemnością oglądam Masterchefa oraz Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia.
Chciałbyś w takim programie wystąpić?
AJ: Tak. Tylko muszę ukończyć 18 lat.
W polskich domach popularne są książki kulinarne. Zaglądasz do nich?
AJ: Tak. Często zaglądam i czytam.
Dla kogo najchętniej gotujesz?
AJ: Dla rodziny.
A masz jakieś dania, które najlepiej Ci wychodzą?
AJ: Kopytka z boczkiem smażonym, cebulką i kapustą kiszoną, naleśniki z warzywami , potrawka.
Co najbardziej lubisz przyrządzać?
AJ: Królika z kluskami na parze i buraczkami.
Ciasta też umiesz piec?
Jeśli jesteśmy przy tym co wychodzi Ci najlepiej to interesuje mnie czy jest coś co Ci nie wyszło?
AJ: Każdy ma jakieś porażki. Nie wyszło mi mięso, które spaliłem przez nieuwagę.
No cóż każdemu może się zdarzyć. Jak często możemy spotkać Cię w kuchni?
AJ: Codziennie.
Tak myślałem. A jak na to rodzina reaguje?
AJ: Rodzeństwo zazdrości. Sami chcieliby gotować jak ja. Mama jest dumna i cieszy się, że pomagam jej w kuchni.
Jestem ciekawy czy Artur Janiak wyraża swoją opinię głośno, gdy coś mu nie smakuje?
AJ: Obowiązkowo. Często zdarza się, że mówię ,,moje dania są lepsze'' .
Wystawiałeś swoje dania na pokaz? Brałeś udział w jakimś konkursie?
AJ:Niestety nie, ale bardzo bym chciał.
Jakieś plany na przyszłość związane z gotowaniem?
AJ: Po gimnazjum wybieram się do technikum gastronomicznego, a później chciałbym wyjechać do Anglii, bądź Niemiec, aby pracować tam jako kucharz.
Co myślisz o przysłowiu ,,przez żołądek do serca'' ?
AJ: Uważam, że życie jest nieprzewidywalne. Chciałbym w myśl takiej zasady zdobyć piękną dziewczynę.
Czego mogę Ci życzyć?
AJ: Abym otworzył restauracje w Polsce lub w Niemczech, bądź Anglii i powodzenia w karierze kucharza.
Właśnie tego Ci życzę. Dziękuję za rozmowę.
Dziękuję.
Rozmawiał: Norbert Konieczny.
Zdjęcia: Archiwum prywatne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz